2009-01-28

Kaip prasmingai praleisti laiką besilaukiant?

Žmonės sako, kad jūsų gyvenimas, gimus kūdikiui, pasikeis iš esmės, bet jums dar sunku suvokti, kaip šis naujas mažulis stebukliukas pakeis jūsų gyvenimą ir kiek atims laiko. Tad besilaukdama gėrėkitės ilgu miegu, mėgaukitės pietumis bei džiaugitės, kad galite įvykdyti pirmą į galvą šovusią mintį.


Netgi, jeigu praleidžiate laiką su tėvais, kurie turi mažus vaikus, yra labai sunku įsivaizduoti, kaip slinks jūsų dienos po kūdikio gimimo. Jūs galite pastebėti pilką savo draugės žvilgsnį po sunkios savaitės ir nemigo naktų, bet nematyti, kad ji sutelkia visas jėgas, kad galėtų šypsotis.


Gimus kūdikėliui, drastiškiausias pasikeitimas įvyksta laiko atžvilgiu. Anksčiau kiekvieną valandėlę galėdavote susiplanuoti. Dabar kitas žmogutis – mažas ir priklausomas – nustato jums dienos grafiką. Jūs galite bandyti išlaikyti senuosius savo įpročius, bet pastebėsite, kad teks sekti vaikelio miegučio ir valgymo poreikius. Todėl, kol esate nėščia kiekvieną minutę stenkitės daryti tik kai, ko norite jūs.

 

Miegas, miegas, miegas
Mama Jurga sako, kad kai laukėsi ir girdėdavo jaunąsias mamytes sakant, jog gavusios laisvą valandėlę labiau už viską pasaulyje norėtų pamiegoti, truputėlį net šyptelėdavo dėl to, ir savęs klausdavo: “O kur romantiški pasivaikščiojimai su vyru, mėgstamo žurnalo skaitymas ar plepėjimai su draugėmis?” Ir tik dabar, kai miego nepriteklius jau pasiekė viršūnę, ji suprato, kad nieko daugiau nenori, kaip valandėlės miego. Ir kai jai rūpėdavo pamiegoti valandėlę, kitą, dabar 10 minučių pogulio leidžia pasijusti nugalėtoja.

Taigi, miegokite kiek tik norite ir kiek tik galite! Dėl nieko nesijauskite kalta. Savaitgaliais visus susitikimus planuokite vakarais ir dėl nieko nesinervinkite. Jeigu naktį jums sunku miegoti dėl to, kad kūdikėlis spardo jūsų pilvą arba galvojate, kokia mama būsite, mėgaukitės bent trumpais prisnūdimais tyloje. Yra prietaras, kad ilgas miegas nėštumo metu padės ilgiau nepajusti miego trūkumo, kūdikėliui gimus. Juokaujama, kad tai lyg tas pats, kaip bandyti prisivalgyti riebių kepsnių dviems mėnesiams į priekį, kad galėtumėte išgyventi badaudami. Kaip ten bebūtų, jūs vis tiek su dideliu malonumu prisiminsite šias saldaus miego dienas.

Darau tai, kas “šauna į galvą”
Kūdikėliui gimus, netikėti pasivaikščiojimai ir spontaniškai sugalvoti planai tampa tik svajone. Prieš gimstant kūdikiui, Jurga buvo labai punktuali. Dabar, besiruošdama išeiti iš namų su savo sūnumi, visuomet netikėtai sugaišta keliasdešimt minučių. Netgi tuomet, kai ji jau yra susipakavusi į krepšį vystyklus, buteliukus, servetėles, žaislus ir knygutes, pavyzdžiui, prireikia mažyliui pakeisti vystyklus ir jos kruopščiai suplanuotas planas žlunga.

Tad kol esate nėščia, bėkite iš namų, kur ir kada tik norite, bei darykite, kas tik “šauna į galvą”. Galbūt jūs norite nueiti ten, kur parduoda skaniausius ledus? Galbūt jūs paprasčiausiai norite valandėlę kitą pasivažinėti automobiliu? O galbūt jūs vidurnaktį užsimanote pasivaikščioti po miesto parką? Tad eikite ir darykite tai, ką norite! Juk dabar niekas jūsų sustabdyti negali!

Neskaičiuoju laiko
Vienas labiausiai erzinančių dalykų, auginant mažylį – negalėjimas iš karto iki galo atlikti numatytų darbų. Tik kūdikėliui užmigus, jūs lekiate į virtuvę ir bandote pradėti ruošti pietus. Bet jūs nežinote, kiek laiko jūsų angelėlis miegos: pusvalandį, valandą, ar tai tik 15 minučių snūstelėjimas. Todėl dabar darbus galite atlikti tik keliais etapais. Pavyzdžiui, Jurga vienu metu supjausto daržoves, po 20 minučių paruošia padažą, o grįžus po pasivaikščiojimo, įdeda paruoštą maistą į orkaitę.

Taigi, besilaukdama to mažojo padaužos, kuris iš jūsų atims visą laiką, virkite ir mėgaukitės gurmaniškais pietumis, skaitykite mėgstamą knygą, eikite į teatrą, važiuokite į gamtą. Niekas jūsų nepertraukus, išskyrus jus pačią.

Besikeičiantys prioritetai
Žinoma, po kelių mėnesio vargo ir bemiegių naktų pradėsite rasti laiko ir sau. Bet pamatysite, kad visko, ko norite tikrai nuveikti negalite. Teks rinktis, nes visiems norams išpildyti tikrai neužteks laiko. Pavyzdžiui, jeigu nueiti į sporto klubą bus didžiausias jūsų tikslas, kasdienį laikraščio skaitymą teks išbraukti iš grafiko. Jeigu norėsite paruošti šeimai skanius pietus, savo mezginį tą dieną teks atidėti į šalį. Pati pastebėsite, kad rinksitės tai, ko iš tiesų nenorite praleisti. Tad džiaugitės paskutiniais nėštumo mėnesiais ir atsipalaiduokite kiek tik galite.



1 komentaras:

  1. Aš tai manau, kad dar viena prasminga veikla yra kursai nėščiosioms. Gali sužinoti daug naujo ir nuraminti savo baimę.

    AtsakytiPanaikinti