2009-01-18

Seksas nėštumo metu


Pirmadienis sunkus pirmadienis. Kadangi šį blogą mes dar matuojamės kaip kokią suknelę, įmetame straispniuką apie seksą nėštumo metu.


Esu 8 savaitės nėščia, grėsė persileidimas, pagulėjau ligoninėje, viskas susitvarkė. Tačiau vos tik stipriai susijaudinu, net nespėjus pasimylėti su vyru, man iš makšties pradeda bėgti kraujas. Tai trunka labai trumpai, vėliau vieną parą bėga rudos išskyros. Kai pirmą kartą taip nutiko, pasitikrinau, ar vaikeliui nieko neatsitiko, tačiau tai nutiko vėl, ir dabar net nežinau, ar tai gali būti kokios rimtos ligos požymis? Ar visus nėštumo mėnesius su vyru nei prisiliest vienas prie kito negalėsime? S.

Komentuoja Vilniaus šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja, gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Vasjanova:

- Kraujavimas nėštumo metu nėra gerai, todėl apie tai būtinai informuokite savo gydytoją. Jei nėščioji po lytinių santykių kraujuoja, nėra jokių abejonių, bet kuris gydytojas uždraus vaginalinius lytinius santykius. Tačiau dar neteko girdėti, kad kas uždraustų artumą, švelnumą, apsikabinimus, bučinius, prisilietimus. Pasidomėkite ir kitokia seksualine veikla, pavyzdžiui, petingu.

Reikia pasakyti, kad be džiaugsmo, kurį teikia nėštumas, labai daug porų susiduria su netikėtomis problemomis. Pagrindinės yra susijusios su fiziologiniais nėščiosios organizmo pokyčiais bei su besikeičiančiais tarpusavio santykiais. Praktiškai visoms poroms atsitinka viena ar net kelios iš išvardytų problemų - sumažėjęs lytinis potraukis, nenoras lytinių santykių, pablogėjusi lubrikacija, pablogėjęs gebėjimas susijaudinti, makšties sausumas lytinių santykių metu, apskritai labai sumažėjęs lytinis aktyvumas, partnerio seksualinis abejingumas.

Seksualinės funkcijos sutrikimai retai prasideda pačioje nėštumo pradžioje. Tiesa, yra moterų, kurios iš karto po teigiamo nėštumo testo rezultato pareiškia iki gimdymo lytinių santykių neturėsiančios.

Taigi, ko bijo nėščios moterys ir jų vyrai. Nėščiosios bijo kraujavimo, persileidimo, skausmo lytinių santykių metu. Vyrai bijo sukelti persileidimą, bijo sukelti skausmą, bijo nuleisti vaisiaus vandenis.

Mokslo įrodyta, kad lytiniai santykiai nesukelia nei ankstyvojo persileidimo, nei priešlaikinio gimdymo, nei priešlaikinio vaisiaus vandenų nutekėjimo. Lytiniai santykiai netraumuoja vaisiaus galvos ir kitų kūno dalių, negali sukelti vaisiaus deguonies trūkumo ir žūties. Tačiau dėl vienintelio dalyko jokių mitų nėra. Tai labai reta komplikacija oro embolija, kai oralinių santykių metu pučiamas oras moteriai į lytinius organus.

Tačiau tam tikrų išlygų, žinoma, yra. Gydytojai gali nerekomenduoti lytinių santykių, pavyzdžiui, jei nėščioji dažnai vemia. Tai labai sekina moterį, todėl lytiniai santykiai ją dar labiau išvargina. Kita priežastis uždrausti lytinius santykius yra pirmo nėštumo trimestro kraujavimas arba įprastiniai persileidimai, kai moteris jau kelintą kartą neišnešioja vaisiaus. Praėjus rizikingam laikotarpiui, vėliau lytinių santykių turėti leidžiama. Vaginaliniai lytiniai santykiai nerekomenduojami esant placentos pirmeigai, gimdos kaklelio nepakankamumui, infekcijos rizikai.

Net ir nesant nėštumo patologijos, nėščiosioms ir jų partneriams atsiranda iki tol nebuvusių ir kartais labai netikėtų pojūčių. Vienas jų - mylėjimosi ,,trise” jausmas, ypač jei vaisius juda. Šiais atvejais kai kurie vyrai gali net prarasti erekciją ir vien dėl to vengti lytinių santykių. Daugumai nėščiųjų įprastinio lytinio akto metu trūksta lubrikacijos, yra sausa, pasireiškia skausmas. Nepatogi tampa ankstesnė seksualinė pozicija, neretai mėšlungis sutraukia kojų raumenis. Nėščiosioms rekomenduojama rinktis kitas pozicijas, pavyzdžiui, gulint ant šono, vyras už nugaros arba moteris viršuje, arba sėdimas.

Visiškas lytinių santykių uždraudimas ar atsisakymas nėštumo metu dažnai turi blogų pasekmių poros tarpusavio ir ateities seksualiniams santykiams. Tai neretai paskatina partnerį ieškoti seksualinės veiklos su kita partnere. Todėl iškilusias problemas reikia spręsti abiem.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą